Texint Barris Cooperatius

Home » Presentació » TEIXINT BARRIS COOPERATIUS

TEIXINT BARRIS COOPERATIUS

Archives

Advertisements

Teixint Barris Cooperatius

Alternatives al capitalisme i xarxes de cooperació social

Ateneu Popular de Nou Barris, del 6 de març al 3 d’abril de 2013

La situació econòmica ens mostra dia a dia, i amb moltes cares diferents, les conseqüències de la gestió neoliberal de les societats: els oligopolis financers, energètics o de distribució de productes alimentaris, el drama dels desnonaments i una forquilla cada vegada més ampla de la societat avocada a la despossessió i a la precarització de les seves condicions de vida, així com un consum del tot insostenible i irresponsable. Més aquí d’aquestes realitats, la societat capitalista ha aconseguit afeblir i trencar  el vincle social entre persones i comunitats, colonitzant cada vegada més àmbits de la vida, arrabassant allò essencial per l’articulació d’alternatives i respostes davant d’aquest sistema basat en la desigualtat i l’explotació.

És per això que cal pensar i posar en pràctica aquestes alternatives des de la màxima proximitat: els nostres barris, les nostres comunitats, han de ser el camp de batalla en el qual fer front als embats d’un capitalisme desfermat i salvatge i en els quals experimentar iniciatives que posin en el centre la cooperació social. Mecanismes i pràctiques que han de reconstruir el perdut vincle social i retornar la sobirania i el poder de decisió a les persones i col·lectius. Als nostres barris i pobles estan proliferant nombroses experiències encaminades en aquesta direcció, en àmbits tant diversos com el treball, el consum, l’habitatge, les finances o la gestió comunitària d’espais i serveis. Experiències que combinen en el seu interior una component de rebuig i crítica al sistema hegemònic i una de creació, replicació i extensió de pràctiques col·lectives de superació d’un sistema que funciona mitjançant la desigualtat. Moltes d’aquestes experiències no són noves, d’altres si, però en un context de retirada de les administracions i en el qual el mercat deixa fora dels seus circuits a segments importants de les poblacions, és més necessari que mai que aquestes experiències es difonguin i es posin en pràctica arreu. El punt de partida és ben clar: les necessitats individuals i col·lectives, que passen per l’accés a l’habitatge, a un consum responsable, sostenible, l’accés a unes finances no especulatives, per la generació de llocs de treball digne, però també per la creació d’espais de comunitat des dels quals practicar el suport mutu i experimentar la potència col·lectiva organitzada i decidida a canviar les condicions materials de la seva existència.

Proposem unes jornades centrades en la posada en comú d’aquestes experiències al nostre país. “Teixint barris cooperatius” és un cicle de xerrades organitzat per l’Ateneu Popular de Nou Barris, la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible de la Universitat de Girona i la cooperativa auotgestionària La Ciutat Invisible. Constarà de quatre sessions en les quals aprofundirem en el coneixement de les pràctiques i perspectives del cooperativisme i la cooperació social, proposarem experiències concretes i rellevants que s’estan duent a terme al nostre país i compartirem amb altres barris de la ciutat de Barcelona quines són les alternatives que s’estan posant en pràctica i quins estan sent els seus resultats, i explorarem les possibilitats de posar en relació totes aquestes experiències.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: